28 Kasım 2008 Cuma

Martı Jonathan


Orta okul yıllarımdan beri sık sık bana tavsiye edilen bir kitaptı. Önce teyzem tavsiye etmişti bu kitabı. Daha sonra şizofren olduğum kanısına varan satıcı tavsiye etmişti. Sonunda bugün kütüphanede kaldırım çocuuuyla birlikte bulduk Martı Jonathan'ı.

Büyük bir şevkle başladım okumaya Yaşar Kurtun Martı Jonathan şarkısı kadar güzel bir eser bekliyordum aslında. Biraz hayal kırıklığı oldu. Özgür bir ruhtan bahsedilmesi hoştu aslında. Ama bunca yıldır her kitap dediğimde bana neden tavsiye edildiğini anlayamadım pek.
Jonathanın sürüsüne dönmek istediği zaman martı Sullivana söyledikleri hoşuma gitti sadece
"Aptallık etme! Biz ne yapmaya çalışıyoruz? Eğer dostluğumuz zaman ve mekan gibi şeylere bağlıysa, sonunda zamanı ve mekanı yendiğimizde, kendi dostluğumuzuda yıkmış oluruz! Ama mekanı yendiğimizde geriye sadece burası kalır. Zamanı yendiğimizde bize kalan sadece şimdidir. Burayı ve şimdiyi paylaşacağımıza göre, nasıl düşünemezsin sık sık birlikte olacağımızı?"

Bu hayal kırıklığımın sebebi umarım çevirmendir. Ama Martı Jonathanı Yaşar Kurt Richard Bach den çok daha güzel anlatmıştı bence...

5 yorum:

kaldırımçocukları dedi ki...

bende sevmedim canıtını. Hem canıtını Yaşar Kurt daha güzel anlatmış seninde dediğin gibi =) Biz hayalimizde yeni bir canıtın yarattık hem kitabı salla sen =)

Koşan Kelebek dedi ki...

benim hayalimdeki canıtın nedense martı olmak isteyen bi insan =D haala anlayamadım bu hayali ama böölesi daha güzel =)
Kücük bir kus kadar hürüm ben nage =)

kaldırımçocukları dedi ki...

uç uç anca gidersin:D

!reDanDark! dedi ki...

ben de çok duyardım adını.. Yıllar önce bi gün elime geçti okudum.. Bende bulamadım açikçasi böyle şiddetle tavsiye edilmesinin sebeblerini.. Ama Richard Bach iyidir güzldir.. Martı canıtın kısa bir hikayedir.. ben diğer kitaplarının daha güzel olduguna inanıyorum.. Altında özel bi sebebi olduğu yada insanın bilinç altına bişişler verdiği için deil.. güzller işte.. ilginçler yada daha doğru tabirle.. BİR'i tavsiye ederim mesela şiddetle ilginçtir.. Sonsuza uzanan köprü vardir bide.. hoştur.. güzldir.. Diğer kitapları biraz daha anımsıdır.. Israrla oku demem ama eline geçerse Aa Bu canıtının yazarı diip de atma elinden.. bi göz at derim ben:)

Koşan Kelebek dedi ki...

yazarlara karşı ön yargılı olamam... iyi yazdıkları gibi kötüde yazarlar. tavsiye için teşekkürler her ne kadar 20 gün sonra cevaplayabilsemde =)